Особливості тайської кухні
Тайська їжа стала популярною далеко за межами Таїланду. У рейтингу знаменитого CNN Travel страви тайської кухні увійшли в ТОП-10. Міжнародні критики високо оцінюють ресторани Бангкока, які не раз набували звання кращих в світі.
Секрет полягає в тому, що їжу в Таїланді готують винятково з якісних продуктів, але це далеко не все, що потрібно знати.
Особливості тайської кухні полягають у створенні міксу з різних смакових відчуттів, називається ця техніка «khluk». Поєднання кислого, солодкого, гострого в одній страві для європейського гурмана — екзотична їжа, у Таїланді — це нормально. Нерідко шеф-кухарі створюють страви, основою яких є сік з кислих фруктів з додаванням цукру.
Найвідоміші ресторани планети додають у своє меню страви тайської кухні. Однією з найулюбленіших страв вважаються Том Ям Кунг (гострий суп з креветками), массаман-карі (яловичина, тушкована з картоплею), Пад Тай (рисова локшина в соусі) і Сом Там (салат з папаї).
Їжа в Таїланді є цілим мистецтвом. Тайці люблять насолоджуватися не тільки смаком страви, для них цінним є її естетичний вигляд. Тому в Таїланді поширений карвінг — це майстерність створення шедеврів методом різьблення по овочах і фруктах. Переважають квіткові мотиви, особливо популярні фігури у формі квітки лотоса, яка є символом Таїланду.
Основним компонентом при створенні більшості страв тайської кухні є рис. У тайській мові навіть слово «є» в прямому перекладі означає «є рис». Рис — це продукт, який за важливістю можна порівняти з хлібом в європейських країнах. Не дарма тайський рис в 2016 році визнали найкращим у всьому світі.
Тайська їжа здебільшого уся дуже гостра. Гострота є відмінним захистом від інфекцій і покращує здатність тіла переносити спеку. Не варто запивати гостру їжу, краще з’їсти невелику кількість рису або огірка. Якщо страва недостатньо гостра, до неї приносять червоний перець або часник.
Особливості тайської кухні можна охарактеризувати як поєднання чотирьох основних смаків: гострий, кислий, солодкий і солоний. Тайська їжа не завжди складається з точних рецептів. Будь-який рецепт завжди можна урізноманітнити або трохи видозмінити, доповнивши якимось інгредієнтом.
Але ми познайомимо вас з найпопулярнішими стравами і фруктами Таїланду.
Рецепти
Тайська кухня стоїть на чотирьох «китах» - кислому, солодкому, солоному і гострому смаках. Страви готуються за принципом конструктора: будь-який рецепт можна доповнити новими інгредієнтами.
Том Ям
Інгредієнти: |
Суп на кокосовому молоці або бульйоні з тигровими креветками, грибами, лимонною травою, листям лайма, соком лимона. |
Смак: |
Яскраве поєднання кислоти, гостроти і прянощів. |
Пад Тай
Інгредієнти: |
Смажена у воці рисова локшина, сир тофу, морепродукти, м'ясо, паростки квасолі, зелень, лайм. |
Смак: |
Поєднання кислого (лайм), солодкого (цукор), солоного (рибний соус) і гострого (чилі) відтінків. |
Сом Там
Інгредієнти: |
Зелена папайя, стручкова квасоля, креветки, помідори, смажений арахіс, чилі, часник, сік лайма, рибний соус. |
Смак: |
Гармонія гострого, солодкого, солоного і кислого. |
Кхао Пад
Інгредієнти: |
Обсмажений варений рис з овочами, м’ясом, морепродуктами і яйцем, приправлений лаймом, рибним соусом і чилі. |
Смак: |
Нейтральний рис відтіняє кислі, солодкі, гострі і солоні смаки. |
Кхао Мун Кай
Інгредієнти: |
Зварений в бульйоні рис з відварною куркою, соусом і нарізаним свіжим огірком.. |
Смак: |
Рис насичується нотками курячого бульйону, а м’ясо вариться до ніжної текстури. |
Том Ка
Інгредієнти: |
В бульйон з кокосовим молоком додають спеції, гриби, курку, креветки, пальмовий цукор і рибний соус. |
Смак: |
Мікс кремового смаку, пікантності і гостроти. Бульйон ніжної, майже вершкової текстури. |
Ларб
Інгредієнти: |
Порізана курятина або свинина, листя м’яти, лимонний сік, перець чилі, мелений смажений рис, прянощі. |
Смак: |
Пряний відтінок спецій і трав, пекуча нота чилі. |
Кай Пад Мет Мамуанг
Інгредієнти: |
Курка або креветки, тушковані в карамелі з додаванням манго, кеш’ю і овочів. |
Смак: |
Гострий, пряний, з горіховим відтінком кеш’ю. |
Пад Крапау
Інгредієнти: |
Обсмажений фарш з чилі, часником, базиліком, курка або риба, відварений рис, смажене яйце з овочевим гарніром. |
Смак: |
М’ясо насичене пахощами часнику і базиліка, гостра нота чилі. |
Гай Янг
Інгредієнти: |
Курка, маринад з білого перцю, куркуми, коріандру, часнику, лемонграсу і рибного соусу. |
Смак: |
Пряний і пікантний, але без зайвої гостроти. |
Джим Джам
Інгредієнти: |
М’ясо (зазвичай свинина), печінка, капуста, скляна локшина, збиті яйця, базилік і інші приправи. |
Смак: |
Нейтральний, бульйон дуже поживний і ароматний. |
Као Нью Ма Муанг
Інгредієнти: |
Манго, рис, кокосові вершки. |
Смак: |
Контраст солодкого фрукта і нейтральності рису. |
Фрукти
Таїланд - справжній рай для любителів свіжих фруктів. Завдяки теплому клімату плоди дозрівають протягом усього року і кожен сезон приносить багатий урожай.
Манго
Смак: |
з невеликою терпкістю і збалансованою кислинкою, м'якоть соковита і ніжна |
Сезон: |
березень-червень |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
40-50 бат за кг |
Користь: |
зміцнює імунну систему, містить незамінні амінокислоти, вважається природним афродизіаком |
Мангостин
Смак: |
освіжаючий, нагадує стиглий персик, а за соковитістю — апельсин |
Сезон: |
квітень-вересень |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
40-60 бат за кг |
Користь: |
зміцнює імунітет, природний антиоксидант |
Папайя
Смак: |
зелена папайя схожа на гарбуз, зріла нагадує диню |
Сезон: |
увесь рік |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
30 - 40 бат за кг |
Користь: |
папайя має високу калорійність, тому добре насичує |
Рамбутан
Смак: |
насичений, солодкий, нагадує виноград. Запах схожий на тонкий аромат чайної троянди. |
Сезон: |
травень-вересень. |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
30 - 60 бат за кг |
Користь: |
містить протеїни, кальцій, фосфор, залізо нікотинову кислоту, вітаміни С, В1 і В2. |
Лічі
Смак: |
приємний, кисло-солодкий, схожий одночасно на смородину і полуницю. |
Сезон: |
квітень-червень. |
Регіон: |
на всій території Таїланду |
Ціна: |
100- 120 бат за кг |
Користь: |
тонізує, відновлює сили і освіжає |
Дракон-фрукт
Смак: |
нейтральний з легкою кислинкою, м'якоть — ніжна і соковита |
Сезон: |
круглий рік |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
30 – 60 бат за кг |
Користь: |
низька калорійність і високий вміст вітамінів |
Дуріан
Смак: |
ніжний і вершковий; запах — неприємний, з нотами часнику і бензину |
Сезон: |
травень-серпень |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
150 - 170 бат за кг |
Користь: |
багатий клітковиною, вітамінами В і С, антиоксидантами, має бактерицидну дію, виводить токсини з організму. |
Цукрове яблуко
Смак: |
схожий на заварний крем з легким горіховим відтінком. |
Сезон: |
червень-вересень. |
Регіон: |
на всій території Таїланду. |
Ціна: |
60 - 100 бат за кг. |
Користь: |
калорійний, добре відновлює сили, містить каротин, тіамін, рибофлавін, ніацин і аскорбінову кислоту. |
Гуава
Смак: |
недоспіла гуава кисла і терпка, зріла нагадує соковиту полуницю і ананас. |
Сезон: |
увесь рік |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
30 - 40 бат за кг |
Користь: |
зміцнює імунітет, тонізує організм і очищає його від токсинів |
Джекфрукт/хлібне дерево
Смак: |
екзотичний, з сильним ароматом, в м’якоті багато насіння |
Сезон: |
січень-травень |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
40 - 70 бат за кг |
Користь: |
калорійний, поживний, швидко відновлює енергію |
Карамбола
Смак: |
кислий через високий вміст щавлевої кислоти з відтінками аґрусу і огірка. |
Сезон: |
жовтень-грудень |
Регіон: |
на всій території Таїланду |
Ціна: |
50-70 бат за кг |
Користь: |
багатий вітаміном С |
Лонган
Смак: |
кисло-солодкий, добре освіжає і втамовує спрагу |
Сезон: |
червень-серпень. |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
50 - 80 бат за кг |
Користь: |
природний антиоксидант, сприяє регенерації тканин |
Саподіла
Смак: |
соковитий і насичений, нагадує інжир і свіжі фініки. |
Сезон: |
увесь рік. |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
30 - 60 бат за кг |
Користь: |
має протизапальні і регенеруючі властивості |
Лонгконг
Смак: |
солодкий з кислинкою, кісточка може гірчити |
Сезон: |
травень-листопад |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
30 - 60 бат за кг |
Користь: |
втамовує спрагу, відновлює сили, багатий на кальцій, фосфор, калій, залізо, вітамінами В1, В2 і С |
Салак
Смак: |
з яскравою кислинкою, відтінками вишні і полуниці |
Сезон: |
квітень-травень |
Регіон: |
вся територія Таїланду |
Ціна: |
40 - 80 бат за кг |
Користь: |
зміцнює імунітет, має кровоспинну дію, виводить токсини і інші шкідливі речовини |
Рожеве яблуко
Смак: |
майже нічим не відрізняється від звичайний яблук, тільки трохи кисліше |
Сезон: |
листопад-березень |
Регіон: |
Південний Таїланд |
Ціна: |
40 - 60 бат за кг |
Користь: |
добре втамовує спрагу, має антимікробні властивості, зміцнює імунітет |