Особливості тайської кухні

Тайська їжа стала популярною далеко за межами Таїланду. У рейтингу знаменитого CNN Travel страви тайської кухні увійшли в ТОП-10. Міжнародні критики високо оцінюють ресторани Бангкока, які не раз набували звання кращих в світі.

Секрет полягає в тому, що їжу в Таїланді готують винятково з якісних продуктів, але це далеко не все, що потрібно знати.

Особливості тайської кухні полягають у створенні міксу з різних смакових відчуттів, називається ця техніка «khluk». Поєднання кислого, солодкого, гострого в одній страві для європейського гурмана  — екзотична їжа, у Таїланді  — це нормально. Нерідко шеф-кухарі створюють страви, основою яких є сік з кислих фруктів з додаванням цукру.

Найвідоміші ресторани планети додають у своє меню страви тайської кухні. Однією з найулюбленіших страв вважаються Том Ям Кунг (гострий суп з креветками), массаман-карі (яловичина, тушкована з картоплею), Пад Тай (рисова локшина в соусі) і Сом Там (салат з папаї).

Їжа в Таїланді є цілим мистецтвом. Тайці люблять насолоджуватися не тільки смаком страви, для них цінним є її естетичний вигляд. Тому в Таїланді поширений карвінг  — це майстерність створення шедеврів методом різьблення по овочах і фруктах. Переважають квіткові мотиви, особливо популярні фігури у формі квітки лотоса, яка є символом Таїланду.

Основним компонентом при створенні більшості страв тайської кухні є рис. У тайській мові навіть слово «є» в прямому перекладі означає «є рис». Рис  — це продукт, який за важливістю можна порівняти з хлібом в європейських країнах. Не дарма тайський рис в 2016 році визнали найкращим у всьому світі.

Тайська їжа здебільшого уся дуже гостра. Гострота є відмінним захистом від інфекцій і покращує здатність тіла переносити спеку. Не варто запивати гостру їжу, краще з’їсти невелику кількість рису або огірка. Якщо страва недостатньо гостра, до неї приносять червоний перець або часник.

Особливості тайської кухні можна охарактеризувати як поєднання чотирьох основних смаків: гострий, кислий, солодкий і солоний. Тайська їжа не завжди складається з точних рецептів. Будь-який рецепт завжди можна урізноманітнити або трохи видозмінити, доповнивши якимось інгредієнтом.

Але ми познайомимо вас з найпопулярнішими стравами і фруктами Таїланду.

Рецепты

Тайская кухня стоит на четырех «китах» - кислом, сладком, соленом и остром вкусах. Блюда готовятся по принципу конструктора: любой рецепт можно дополнить новыми ингредиентами.

Том Ям

Ингредиенты:

Суп на кокосовому молоці або бульйоні з тигровими креветками, грибами, лимонною травою, листям лайма, соком лимона.

Вкус:

Яскраве поєднання кислоти, гостроти і прянощів.

Том Ям

Пад Тай

Ингредиенты:

Смажена у воці рисова локшина, сир тофу, морепродукти, м'ясо, паростки квасолі, зелень, лайм.

Вкус:

Поєднання кислого (лайм), солодкого (цукор), солоного (рибний соус) і гострого (чилі) відтінків.

Пад Тай

Сом Там

Ингредиенты:

Зелена папайя, стручкова квасоля, креветки, помідори, смажений арахіс, чилі, часник, сік лайма, рибний соус.

Вкус:

Гармонія гострого, солодкого, солоного і кислого.

Сом Там

Кхао Пад

Ингредиенты:

Обсмажений варений рис з овочами, м’ясом, морепродуктами і яйцем, приправлений лаймом, рибним соусом і чилі.

Вкус:

Нейтральний рис відтіняє кислі, солодкі, гострі і солоні смаки.

Кхао Пад

Кхао Мун Кай

Ингредиенты:

Зварений в бульйоні рис з відварною куркою, соусом і нарізаним свіжим огірком..

Вкус:

Рис насичується нотками курячого бульйону, а м’ясо вариться до ніжної текстури.

Кхао Мун Кай

Том Ка

Ингредиенты:

В бульйон з кокосовим молоком додають спеції, гриби, курку, креветки, пальмовий цукор і рибний соус.

Вкус:

Мікс кремового смаку, пікантності і гостроти. Бульйон ніжної, майже вершкової текстури.

Том Ка

Ларб

Ингредиенты:

Порізана курятина або свинина, листя м’яти, лимонний сік, перець чилі, мелений смажений рис, прянощі.

Вкус:

Пряний відтінок спецій і трав, пекуча нота чилі.

Ларб

Кай Пад Мет Мамуанг

Ингредиенты:

Курка або креветки, тушковані в карамелі з додаванням манго, кеш’ю і овочів.

Вкус:

Гострий, пряний, з горіховим відтінком кеш’ю.

Кай Пад Мет Мамуанг

Пад Крапау

Ингредиенты:

Обсмажений фарш з чилі, часником, базиліком, курка або риба, відварений рис, смажене яйце з овочевим гарніром.

Вкус:

М’ясо насичене пахощами часнику і базиліка, гостра нота чилі.

Пад Крапау

Гай Янг

Ингредиенты:

Курка, маринад з білого перцю, куркуми, коріандру, часнику, лемонграсу і рибного соусу.

Вкус:

Пряний і пікантний, але без зайвої гостроти.

Гай Янг

Джим Джам

Ингредиенты:

М’ясо (зазвичай свинина), печінка, капуста, скляна локшина, збиті яйця, базилік і інші приправи.

Вкус:

Нейтральний, бульйон дуже поживний і ароматний.

Джим Джам

Као Нью Ма Муанг

Ингредиенты:

Манго, рис, кокосові вершки.

Вкус:

Контраст солодкого фрукта і нейтральності рису.

Као Нью Ма Муанг

Фрукты

Таиланд – настоящий рай для любителей свежих фруктов. Благодаря теплому климату плоды созревают на протяжении всего года и каждый сезон приносит богатый урожай.

Манго

Вкус:

з невеликою терпкістю і збалансованою кислинкою, м'якоть соковита і ніжна

Сезон:

березень-червень

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

40-50 бат за кг

Польза:

зміцнює імунну систему, містить незамінні амінокислоти, вважається природним афродизіаком

Манго

Мангостин

Вкус:

освіжаючий, нагадує стиглий персик, а за соковитістю — апельсин

Сезон:

квітень-вересень

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

40-60 бат за кг

Польза:

зміцнює імунітет, природний антиоксидант

Мангостин

Папайя

Вкус:

зелена папайя схожа на гарбуз, зріла нагадує диню

Сезон:

увесь рік

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

30 - 40 бат за кг

Польза:

папайя має високу калорійність, тому добре насичує

Папайя

Рамбутан

Вкус:

насичений, солодкий, нагадує виноград. Запах схожий на тонкий аромат чайної троянди.

Сезон:

травень-вересень.

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

30 - 60 бат за кг

Польза:

містить протеїни, кальцій, фосфор, залізо нікотинову кислоту, вітаміни С, В1 і В2.

Рамбутан

Лічі

Вкус:

приємний, кисло-солодкий, схожий одночасно на смородину і полуницю.

Сезон:

квітень-червень.

Регион:

на всій території Таїланду

Цена:

100- 120 бат за кг

Польза:

тонізує, відновлює сили і освіжає

Лічі

Дракон-фрукт

Вкус:

нейтральний з легкою кислинкою, м'якоть — ніжна і соковита

Сезон:

круглий рік

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

30 – 60 бат за кг

Польза:

низька калорійність і високий вміст вітамінів

Дракон-фрукт

Дуріан

Вкус:

ніжний і вершковий; запах — неприємний, з нотами часнику і бензину

Сезон:

травень-серпень

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

150 - 170 бат за кг

Польза:

багатий клітковиною, вітамінами В і С, антиоксидантами, має бактерицидну дію, виводить токсини з організму.

Дуріан

Цукрове яблуко

Вкус:

схожий на заварний крем з легким горіховим відтінком.

Сезон:

червень-вересень.

Регион:

на всій території Таїланду.

Цена:

60 - 100 бат за кг.

Польза:

калорійний, добре відновлює сили, містить каротин, тіамін, рибофлавін, ніацин і аскорбінову кислоту.

Цукрове яблуко

Гуава

Вкус:

недоспіла гуава кисла і терпка, зріла нагадує соковиту полуницю і ананас.

Сезон:

увесь рік

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

30 - 40 бат за кг

Польза:

зміцнює імунітет, тонізує організм і очищає його від токсинів

Гуава

Джекфрукт/хлібне дерево

Вкус:

екзотичний, з сильним ароматом, в м’якоті багато насіння

Сезон:

січень-травень

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

40 - 70 бат за кг

Польза:

калорійний, поживний, швидко відновлює енергію

Джекфрукт/хлібне дерево

Карамбола

Вкус:

кислий через високий вміст щавлевої кислоти з відтінками аґрусу і огірка.

Сезон:

жовтень-грудень

Регион:

на всій території Таїланду

Цена:

50-70 бат за кг

Польза:

багатий вітаміном С

Карамбола

Лонган

Вкус:

кисло-солодкий, добре освіжає і втамовує спрагу

Сезон:

червень-серпень.

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

50 - 80 бат за кг

Польза:

природний антиоксидант, сприяє регенерації тканин

Лонган

Саподіла

Вкус:

соковитий і насичений, нагадує інжир і свіжі фініки.

Сезон:

увесь рік.

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

30 - 60 бат за кг

Польза:

має протизапальні і регенеруючі властивості

Саподіла

Лонгконг

Вкус:

солодкий з кислинкою, кісточка може гірчити

Сезон:

травень-листопад

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

30 - 60 бат за кг

Польза:

втамовує спрагу, відновлює сили, багатий на кальцій, фосфор, калій, залізо, вітамінами В1, В2 і С

Лонгконг

Салак

Вкус:

з яскравою кислинкою, відтінками вишні і полуниці

Сезон:

квітень-травень

Регион:

вся територія Таїланду

Цена:

40 - 80 бат за кг

Польза:

зміцнює імунітет, має кровоспинну дію, виводить токсини і інші шкідливі речовини

Салак

Рожеве яблуко

Вкус:

майже нічим не відрізняється від звичайний яблук, тільки трохи кисліше

Сезон:

листопад-березень

Регион:

Південний Таїланд

Цена:

40 - 60 бат за кг

Польза:

добре втамовує спрагу, має антимікробні властивості, зміцнює імунітет

Рожеве яблуко